A szervezők indíttatása

Ismét csapatos tájékozódási kalandtúrát szervezünk! Rendezvényünk nonprofit, célunk a résztvevők – extrém körülmények (éjszaka, tájékozódás, 30-50 km megtétele) hatására kiváltott – jellem- és személyiségfejlődésének formálása, támogatása: idén is egy olyan esemény szervezése, mely életre szóló élményeket és tapasztalatokat ad, s mely elősegíti, hogy jellemében, személyiségében és döntésében erős, határozott; társadalmunkat és kultúránkat építő felnőtté érjenek a versenyben részt vevő jelenlegi és régebb óta ifjaink.

Mi, a szervezők korábban részt vettünk „túlélő” típusú túrákon, s olyan élményekhez szeretnénk segíteni az indulókat, amilyeneket akkor mi magunk átéltünk: megtapasztalni a közös küzdelmek szépségeit, s az ezekből fakadó hosszú, vidám kapcsolatok erejét.

(A korábbi versenyek Túlélő néven váltak ismertté, 1993 óta összesen 22 alkalommal rendezték meg.)

A verseny időpontja

2022. április 22-23.

A verseny rövid leírása

Az SZTK (Szórakoztató Tájékozódási Kalandtúra) olyan, mintha 4 fős csapatokban egy teljesítménytúrát, egy tájékozódási versenyt és egy akadályversenyt teljesítenétek egyszerre.

Teljesítménytúra, mivel a verseny teljes távja (stratégiától függően) 30, vagy akár 50 km, helyenként SZenvedősnek Tűnő Kaptatókkal.

Tájékozódási verseny, mivel a pálya különböző Szakaszai Tájékozódási Kihívásokat tartalmaznak. A versenyen 8 „állomáspont” és 30 „fakultatív pont” érintése a cél, melyeket térkép (vagy más, rafináltabb feladatok) alapján kell megtalálnotok.

Akadályverseny, mivel a 8 állomásponton izgalmas ügyességi illetve SZellemi, Társas, Kreatív feladatokat kell teljesítenetek (mint pl. biztosított átkelés egy drótkötélpályán egy völgy felett, vagy célbalövés egy hatalmas csúzlival… és még sok más hasonló).

A verseny késő este indul, és másnap délután ér véget, tehát mintegy 15 óra áll rendelkezésetekre, hogy teljesítsétek a kihívásokat.

A verseny minden feladatát (pl. pontfogás, feladatteljesítés, idő stb.) pontokra számítjuk át. Így nagyon különböző képességű versenyzők is indulhatnak és sikerélményük lehet.

A pontozási szabályok szerint ugyanis azok is érvényes eredményt érhetnek el, akik csak 20-30 km-t képesek megtenni, és csak turistajelzések alapján tájékozódni… Bár igaz, győztesek azok lesznek, akiknek nem okoz problémát 50 km megtétele és a tájfutó térképen való precíz tájékozódás még akár éjszaka sem.

A program fő célja az élményszerzés, az összetett kihívások csoportos megoldásának öröme.

A verseny típusa

Idei versenyünk, a III. SZTK – NagyonTöri, pontbegyűjtő típusú, azaz a SZerteszét Található Kihelyezett állomásokat és fakultatív pontokat bármilyen sorrendben lehet érinteni.

Táv

stratégiától függően 30-50 km

Program

Péntek: Utazás késő délután.

Szombat: A verseny délutánig tart, utána ebéd (estebéd) biztosított. 

Eredményhirdetés.
Hazaérkezés: legkésőbb szombat 23.00-ig.

Utazás

Alapvetően a le-és visszajutást minden csapat saját maga intézi. DE 17 csapatnak szervezünk különbuszt – ha van rá igény. Minden március 15-ig nevezett középiskolás csapatnak (minden tagja diák) biztosítunk helyet a buszon, a maradék helyeket a március 15-ig nevezett csapatok között osztjuk ki nevezési sorrendben.

A nevezett csapatokat e-mailben értesítjük a találkozó helyszínéről. A rajtba való és a célból haza történő utazás költségeit mindenki maga intézi. A különbusz kedvezményes díja: 3.300 Ft/fő (oda-vissza)

Étkezés 

Szombaton – a célbaérést követően – minden résztvevő meleg ebédet kap az általa hozott edénybe/csajkába (érdemes mélyet hozni). Figyelem: tányért, evőeszközt nem áll módunkban biztosítani, ezért ezeket ajánlott hozni (kanál, kenőkés). Szombat estére zsíroskenyeret biztosítunk. Többi étkezést egyénileg kell megoldani. 
A cél közelében van közért, de nem biztos, hogy nyitva lesz.:)

A versenyre minden résztvevő tetszése szerinti ételt és italt vihet magával. Szeszesital fogyasztása mindenki számára (GYK*: 18 év felett is) a rendezvény teljes ideje alatt (GYK*: pénteki indulástól szombati budapesti érkezésig) tilos! A pontőröket szabad élelemmel kínálni, etetni – abban a megnyugtató tudatban, hogy ezért semmiféle pluszpont nem adható.
* GYK = Gyaloglók kedvéért = Értsd!

Fölszerelés

Figyelem! A kötelező felszerelések életkortól, nemtől, erőnléttől, iskolától, valamint a rendezőkhöz fűződő kapcsolattól is függetlenül mindenkire egyformán vonatkoznak. Ez alól felmentést senkinek, semmilyen okból NEM adunk. A kötelező fölszerelést a versenyen vinni kell. 

Kötelező:
Csapatonként: 1 tájoló, 1 db nagyító, 1 db síp, 2 db térképtartó fólia tasak, 1 db hálózsák vagy takaró, 1 db polifoam matrac, 1 db tekercs steril géz, 2 db fásli, 1 db föltöltött (Forint egyenleg és akkumulátor) mobiltelefon, írószer, papír, 1 db mp4 fájl lejátszására alkalmas eszköz (max. 200MB szabad területre lesz szükségünk az eszközön); Android 4.0 (vagy újabb) rendszerű okostelefon (ha, nincs, kérjetek kölcsön egy Androidos mobilt) 1 db kinyomtatott versenyszabályzat 

Versenyzőnként: 1 pár váltás zokni, 1 váltás alsónemű, 2 váltás póló, 1 váltás meleg pulóver, 1 esőkabát, 10 dl kulacs folyadékkal, 1 elemlámpa; sapka, jól láthatósági mellény
Célba: váltócipő, váltóruha

Ajánlott:
Csapatonként: powerbank, jókedv, derű, csapathimnusz (24-52 szótag).
Versenyzőnként: állandóan szedett gyógyszerek, bejáratott bakancs, tartalék elem és izzó, kesztyű;

Figyelem! A célban nincs alvási lehetőség!https://sztk.eu/wp-content/uploads/2018/12/uj.gif 

Tiltott tárgyak: 
GPS (telefonon ki kell kapcsolni!), PDA, rádió, alkohol, cigaretta, bármilyen térkép (azon kívül, amit tőlünk kaptok)

Indulók köre

A nevezés feltétele a 2022-ben betöltött 13. életév.
16 évnél fiatalabbak kizárólag felnőttel, vagy SZTK által jóváhagyott vezetővel indulhatnak.
Felső korhatár: 103 év. ? 

Hölgy indulók:  minden hölgy induló +5%-kal növeli csapata összpontszámát, addig, amíg csapata aktív tagja. (Elindult és nem adta fel a küzdelmet semmilyen külső vagy belső kényszer, szükség hatására.) A jóváírás az SZTK versenyen elért eredményhez adódik hozzá, a végeredményben már a megnövelt érték szerepel.
Tehát: 
Egy hölgy csapattag +5%
Két hölgy csapattag +10%
Három hölgy csapattag +15%
Négy hölgy csapattag +20%

Csapatok

A csapatlétszám kizárólag 4 fő. (Értsd: nem három, de nem is öt.)

Csapatnév: meglepi:)

Szülői engedélyek és részvételi nyilatkozatok

A regisztráció pillanatában minden középiskolás és 18. életévét be nem töltött versenyző számára a versenyen való részvétel feltétele a hiánytalanul kitöltött és aláírt szülői engedély megküldése. A szülői engedély kizárólag az erre rendszeresített nyomtatványon küldhető be.
Szülői engedély minta [letöltés]

Akik szülői engedély leadására nem kötelezettek, azok számára részvételi nyilatkozat leadása kötelező, melyre a szülői engedéllyel azonos szabályok vonatkoznak.
Részvételi nyilatkozat minta [letöltés]

Részvételi költség

A részvételi költség= nevezési díj+útiköltség

Nevezési díj: 5789 Ft/fő
Középiskolásoknak és pedagógusoknak: 3987Ft/fő.

Támogatói részvételi díj: elég szűkös a költségvetésünk, így ha van kedved és megteheted, támogasd a rendezvényt anyagi lehetőséged szerint

A nevezési díj magában foglalja a pénteki és szombati közösségi helyiség, a szombati meleg ebéd, hideg vacsora, a verseny alatti szállítás, a rendezői autók, a telefonok, nyomtatás, fénymásolás, papír, pontanyagok és eszközök, a terepbejárás és a reprezentáció (a pontőrök emlékpólói, utazása és szombati ebédje, vacsorája) költségeit. A nevezési díjban nincs benne az útiköltség és a póló díja.
A fennmaradó költségeket adományokból, pályázatokból és támogatásokból kívánjuk fedezni.

Figyelem! Akinek nehézséget okoz a nevezési díj befizetése, az bátran jelezze, megoldjuk! Az SZTK verseny mindenkit vár, aki arra el szeretne jönni!

Nevezéskor fizetendő: a csapat nevezési díja. /Az igényelt pólók (2000Ft/fő) és a különbuszos utazás (3300Ft/fő) a helyszínen készpénzben fizetendő./

Utalási adatok:
Regnum Marianum Sport Egyesület
OTP Bank Nyrt
11701004-20125710-00000000
Közlemény: CSAPATNÉV

Nevezési határidő

2022. április 10.
(Legfeljebb 33 csapat indulhat a versenyen.)

Előfeladat

Idén is lesz előfeladat! A 30 fakultatív ponthoz tartozó pontértékeket adjuk meg feladványokkal, ismét Antal István tanár úrnak köszönhetően! (Köszönjük!) A rajtban minden helyesen megfejtett pontérték 5 pontot ér, illetve a nevezést követően választható egy fakultatív pont, mely megfogva dupla pontot ér az adott csapatnak.

Megjegyzés:      A MŰSORVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK.

A mielőbbi találkozás reményében üdvözöl mindenkit: SZTK