Szórakoztató Tájékozódási Kalandtúra

Az SZTK (Szórakoztató Tájékozódási Kalandtúra) olyan, mintha 4 fős csapatokban egy teljesítménytúrát, egy tájékozódási versenyt és egy akadályversenyt teljesítenétek egyszerre.

Teljesítménytúra, mivel a verseny teljes távja (stratégiától függően) 30, vagy akár 50 km, helyenként SZenvedősnek Tűnő Kaptatókkal.

Tájékozódási verseny, mivel a pálya különböző Szakaszai Tájékozódási Kihívásokat tartalmaznak. A versenyen 8 „állomáspont” és 30 „fakultatív pont” érintése a cél, melyeket térkép (vagy más, rafináltabb feladatok) alapján kell megtalálnotok.

Akadályverseny, mivel a 8 állomásponton izgalmas ügyességi illetve SZellemi, Társas, Kreatív feladatokat kell teljesítenetek (mint pl. biztosított átkelés egy drótkötélpályán egy völgy felett, vagy célbalövés egy hatalmas csúzlival… és még sok más hasonló).

A verseny késő este indul, és másnap délután ér véget, tehát mintegy 15 óra áll rendelkezésetekre, hogy teljesítsétek a kihívásokat.

A verseny minden feladatát (pl. pontfogás, feladatteljesítés, idő stb.) pontokra számítjuk át. Így nagyon különböző képességű versenyzők is indulhatnak és sikerélményük lehet.

A pontozási szabályok szerint ugyanis azok is érvényes eredményt érhetnek el, akik csak 20-30 km-t képesek megtenni, és csak turistajelzések alapján tájékozódni. Bár igaz, győztesek azok lesznek, akiknek nem okoz problémát 50 km megtétele és a tájfutó térképen való precíz tájékozódás még akár éjszaka sem.

A program fő célja az élményszerzés, az összetett kihívások csoportos megoldásának öröme.